Op alle continenten bevinden zich vulkanen. Het grootste deel van de vulkanen ligt dicht bij de grenzen tussen de tektonische platen. In de zogeheten Ring van Vuur bijvoorbeeld liggen vulkanen als kralen aan een ketting rond de Pacifische Plaat.
Vulkanen in AfrikaDe Kilimanjaro, met 5895 meter de hoogste berg van Afrika, is een slapende vulkaan. Het is 150.000 tot 200.000 jaar geleden dat hij zich voor het laatst roerde.
De Nyiragongo in de Democratische Republiek Congo is een van de gevaarlijkste vulkanen ter wereld. De hoge stratovulkaan bevat een lavameer dat bij een uitbarsting griezelig snel uit de vulkaan zou kunnen stromen. In 2002 vaagde een lavastroom uit de Nyiragongo 40 procent van de inwoners van de stad Goma weg en maakte minstens 120.000 mensen dakloos.
De Piton de la Fournaise op het Franse eiland Réunion in de Indische Oceaan is een van de actiefste vulkanen ter wereld met uitbarstingen in 2006, 2007, 2008, 2010 en 2014.
Vulkanen in AustraliëAustralië kent een groot aantal uitgedoofde of slapende vulkanen, die al duizenden jaren niet zijn uitgebarsten. De actiefste vulkanen bevinden zich in de zee ten zuiden van Australië – de vulkaan van Heard Island spuwt al sinds 1980 lava.
Nieuw Zeeland is een vulkanisch vuurwerk, vooral het Vulkanisch gebied Taupo is extreem actief. Hier liggen drie actieve stratovulkanen en twee van 's werelds grootste caldera's, smeulende ondergrondse vulkanen
Maak jouw eigen website met JouwWeb